Miokovci bb, 32205 Čačak       +381 32 5 882 400       office@domis.rs                      

Štiti vaš interijer i eksterijer i čini ga prijatnijim

Prirodne svetlosti nikad nije dovoljno, ona je nezamenljiva. Svima je više nego dobro poznato koliko je prirodna svetlost važna i koliko prija našem oku. Da bi prostor u kojem provodimo vreme bio što prijatniji za boravak, neophodna je dovoljna količina prirodnog osvetljenja, koje ćemo napraviti pametnim izborom prozora na svojoj kući. Ukoliko su ostakljene površine veće, prirodne svetlosti u prostoriji je više, a samim tim je potreba za veštačkim svetlom manja. Manje upaljenih sijalica odraziće se dobro i na naš budžet i na naše raspoloženje.

Koliko god da je prirodno osvetljenje dobro, toliko UV zraci mogu biti štetni. O tome smo svi čitali nebrojeno puta. Dobar prozor obezbeđuje kontrolisan prodor UV zraka u prostoriju. Manjim prodorom UV zraka u prostorije produžujemo postojanost boja, kako na zidovima tako i na nameštaju, i to će se još jednom pozitivno odraziti na kućni budžet.

I na kraju, ne treba zanemariti ni spoljni izgled, dobro dizajnirana stolarija poboljšava kompletan utisak o samom objektu. Dobro osmišljen raspored i izgled prozora i vrata na spoljnim delovima kuće, daje joj neophodnu dinamiku i unapredjuje estetski doživljaj. Ne treba zaboraviti ni to da će lepi prozori oplemeniti i unutrašnjost prostorija i vaš boravak u njima učiniti udobnijim.

Pored toga, stolarija, izradjena od kvalitetnih i otpornih materijala, dugi niz godina zadržaće prvobitni izgled.

 

Udobnost i sigurnost boravka u prostoru

Život u urbanim sredinama povezan je sa različitim izvorima buke koji često izazivaju stres, sto utiče na svakodnevni život i radne sposobnosti. Zaštita od buke je jedna od najbitnijih uloga prozora i vrata. Pored zaštite od buke, neophodno je zaštititi se i od potencijalnih provalnika u naš dom. I tu prozori i vrata imaju jednu od najbitnijih uloga. Zaštita od provale se postiže ugradnjom sigurnosnih stakala i okova. Zaštita od povrede koje mogu nastati lomom stakla, postiže se ugradnjom specijalnih stakala koja štite od oštrih ivica nakon lomljenja i od ispadanja iz okvira prozora.

 

Ušteda energije

Gubitak energije koja nepovratno odlazi kroz zatvoren prozor, kao i energije koja se odliva prilikom provetravanja čini preko 50% ukupnih gubitaka u objektu. Kvaltitetna stolarija ima neprocenjivu ulogu u uštedi energije. Zavisno od klimatske zone i položaja zgrade u odnosu na strane sveta potrebno je odabrati proizvod, optimalan za uslove u kojima se zgrada nalazi. Ulogu u uštedi energije ima i staklo, ali i okvir koji mora imati: dobro zaptivanje, prekinuti termo most u profilu, kao i nizak koeficijent prolaska toplote.

 

Očuvanje životne sredine

U današnje vreme, kada očuvanje životne sredine postaje imperativ, odabir materijala koji se koriste u gradnji, predstavlja bitan trenutak. Kako kod ostalih materijala, tako i kod prozora i vrata treba težiti odabiru materijala koji ne ugrožavaju našu okolinu. Takođe je neophodno i smanjiti potrošnju fosilnih goriva, koja se neretko koriste za grejanje, kako bi se umanjio štetan uticaj na životnu sredinu.

Sertifikati i priznanja